Τι πρέπει να γνωρίζω πριν αγοράσω ταμειακή μηχανή

Γεια! Οι ταμειακές μηχανές είναι απαραίτητες για την λειτουργία μίας επιχείρησης, ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν βασικά πράγματα για αυτές έως ότου χρειαστεί να μπουν στην διαδικασία να αγοράσουν μία.

Σε αυτό το κείμενο λοιπόν, θα δούμε γενικές πληροφορίες σχετικά με τις ταμειακές μηχανές και την ισχύουσα νομοθεσία. Οι παρακάτω πληροφορίες ισχύουν για όλα τα μοντέλα και όλους τους τύπους ταμειακών μηχανών, καθώς και για όλα τα καταστήματα και επιχειρήσεις που πρέπει να κόβουν απόδειξη λιανικής πώλησης.

 

1. Η ταμειακή μηχανή είναι απαραίτητη για την νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης σας

Η ταμειακή μηχανή είναι υποχρεωτική στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, είτε πρόκειται  για καταστήματα, η υπαίθριες λαϊκές αγορές η εμπόριο μέσω διαδικτύου.  Μετά την έναρξη δραστηριότητας που πρέπει να υποβάλλεται στη ΔΟΥ πρέπει να προχωρήσετε στην αγορά της ταμειακής σας μηχανής με ιδιαίτερη προσοχή καθώς πρόκειται για ένα βασικό εργαλείο της καθημερινότητάς σας το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σε κάθε συναλλαγή σας. 

 

2. Οι ταμειακές μηχανές έχουν ημερομηνία λήξης

Οι ταμειακές μηχανές έχουν συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν. Το χρονικό αυτό περιθώριο μετριέται με τα ημερήσια Ζ (κλείσιμο ημέρας) που βγάζει η μηχανή σας και όχι με τις ημερολογιακές μέρες που περνάνε από την μέρα αγοράς της ή τον αριθμό των αποδείξεων που χτυπάτε. Ο αριθμός των εκδιδόμενων Ζ ανά μηχανή είναι περίπου 1800.

Εκτός από τον αριθμό των Ζ, υπάρχει και η "λήξη καταλληλόλητας" η οποία είναι 4 χρόνια μετά την άδεια έγκρισης του μοντέλου της μηχανής από το υπουργείο. Μετά τα 4 χρόνια, η μηχανή μπορεί να αγοραστεί μόνο εάν υπάρχει παράταση, διαφορετικά δεν σας καλύπτει η εγγύηση. Όλοι οι κατασκευαστές ταμειακών μηχανών παρέχουν του ίδιους όρους εγγύησης.

ταμειακή νάξος

 

3. Σύνδεση ταμειακής με την ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων)

Από τις 17/12/2013 υπάρχουν οι νέες ταμειακές μηχανές ηλεκτρονικού ημερολογίου (μία χαρτοταινία και κάρτες μνήμης) με προδιαγραφές σύμφωνα με το νέο νόμο για σύνδεση και αποστολή δεδομένων στη ΓΓΠΣ , ωστόσο, έως σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία σύνδεσης. Έως την ημερομηνία σύνδεσης, όλες οι ταμειακές μηχανές παλαιού τύπου θα πρέπει να έχουν αποφορολογηθεί και αντικατασταθεί με ταμειακές μηχανές που συνδέονται με την ΓΓΠΣ μέσω διαδικτύου.

 

4. Σύνδεση ταμειακής μηχανής με άλλες συσκευές

Εκτός από τις κλασσικές φορολογικές λειτουργίες, συγκεκριμένες ταμειακές μηχανές νέου τύπου δύναται να συνδεθούν και να συνεργαστούν και με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που ενδέχεται να χρησιμοποιείται μέσα στο κατάστημά σας όπως scanner για barcode, ηλεκτρονική ζυγαριά, εξωτερικά πληκτρολόγια, εκτυπωτές, κτλ. διευκολύνοντάς σας στις καθημερινές σας συναλλαγές.

 

Έχετε απορίες; Αφήστε ένα σχόλιο στον σχετικό χώρο κάτω από αυτό το κείμενο και κάποιος από τους εξειδικευμένους μας τεχνικούς θα σας απαντήσει άμεσα! Επίσης είμαστε διαθέσιμοι καθημερινά 9:00 - 15:00 στον χώρο μας στην Οδό Παπανδρέου στην Χώρα της Νάξου, είτε μέσω τηλεφώνου. Πληροφορίες επικοινωνίας μπορείτε να βρείτε εδώ!

Νιώθετε έτοιμοι να αγοράσετε μία ταμειακή μηχανή; Μπορείτε να δείτε την λίστα με τις διαθέσιμες ταμειακές μηχανές από την Τεχνοργάνωση κάνοντας κλικ εδώ!

Στο επόμενο blog post μας θα δούμε έναν οδηγό αγοράς ταμειακής μηχανής, με πληροφορίες και συμβουλές για το τι μηχανή πρέπει να πάρετε ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησή σας.  Για να μείνετε ενημερωμένοι, μπορείτε να κάνετε Like στην σελίδα μας στο Facebook εδω.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα της Τεχνοργάνωσης