6 απλά βήματα για καλύτερο Wi-Fi στο σπίτι!!

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το WiFi εντάσσεται στις σπουδαιότερες τεχνολογικές δημιουργίες της εποχής μας και το Internet είναι πλέον, άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί του. Τουλάχιστον όταν το WiFi λειτουργεί σωστά... Γιατί όταν αυτό δε συμβαίνει, η αργή μεταφορά δεδομένων είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα που μεταφράζεται σε απογοήτευση για το χρήστη. 

Υπάρχουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές, ώστε να κάνουμε απλά βήματα προς τη βελτίωση της ταχύτητας και κατ’ επέκταση της ποιότητας του σήματος WiFi. Σας παραθέτουμε έξι, απλά και χρήσιμα tips για τη βελτίωση του WiFi και κατ’ επέκταση της διάθεσής σας. 

WiFi tip #1: Αναλύστε τη σύνδεση σας 

Μόλις ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε το δίκτυό σας, γίνεται σαφές κατά πόσον έχετε ή όχι, καλή ασύρματη κάλυψη. Είναι εύκολο να καταλάβετε αν υπάρχει πρόβλημα σε αυτήν ακόμη κι αν δεν είστε τεχνικός. Η εξοικείωση πλέον μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Θα πρέπει όμως, να εξετάσετε λεπτομερώς τις παραμέτρους σύνδεσης του Internet. Μία χρήσιμη επιλογή application, ανάλυσης της σύνδεσης, το οποίο και οι ειδικοί συστήνουν είναι το “Ekahau Heat Mapper” (εδώ σας έχουμε το link: www.ekahau.com/products/heatmapper/overview). Αυτή η εφαρμογή επιτρέπει να ξεκινήσετε με τη δημιουργία ενός σχεδίου «κάλυψης» του σπιτιού σας με ασύρματο Internet. Στη συνέχεια, μπορείτε να μετρήσετε την κάλυψη του WiFi (πράσινο =καλή απόδοση, κόκκινο =κακή ή μηδενική λήψη). Πολλοί χρήστες επιλέγουν επίσης το “WiFi Analyzer”. 

WiFi tip #2: Μην βασίζεστε σε παλιά τεχνολογία

Σίγουρα, το καλύτερο είναι να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον υπάρχοντα αξοπλισμό σας, αλλά εάν χρησιμοποιείται παλιό υλικό δεν μπορείται να περιμένετε την καλύτερη απόδοση! Έχουμε την τάση να μην αντικαθιστούμε τις συσκευές δικτύωσης μας εάν δεν χαλάνε. Ωστόσο, άν έχετε αγοράσει το router σας χρόνια πριν, εξακολουθείται να χρησιμοποιείται παλαιότερα και πιο αργά πρότυπα. Συμπέρασμα, μια καλή ιδέα είναι να αντικαταστήσετε το router σας με ένα πιο σύγχρονο.

WiFi tip #3: Βελτίωση συνθηκών 

 Είναι δεδομένο πως η τοποθεσία του router, μέσα στο σπίτι σας επηρεάζει την ασύρματη κάλυψη σας. Για να επιτευχθεί η βέλτιστη κάλυψη, τοποθετήστε το στην πιο κεντρική διαθέσιμη θέση μέσα στο σπίτι. To router θα πρέπει επίσης να τοποθετηθεί, όσο ψηλότερα γίνεται, όπως για παράδειγμα πάνω σε ένα ντουλάπι ή σε ένα ψηλό ράφι, ώστε να παρέχει καλύτερη διανομή του σήματος. Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή WiFi είναι τοποθετημένη μακριά απο τοίχους και λοιπά εμπόδια, όπως για παράδειγμα μια γλάστρα ή ένα ντουλάπι. Μπορεί αισθητικά να φαίνεται καλύτερα, αλλά δημιουργεί ένα σημαντικό εμπόδιο στην απόδοσή του WiFi και ίσως οδηγήσει και στην υπερθέρμανση της συσκευής.Επίσης αποφεύγετε να το τοποθετήσετε κοντά σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές καθώς μπορεί να επηρεαστεί η απόδοση του. Εάν το router διαθέτει μία ή περισσότερες κεραίες, “παίξτε” λίγο με τους προσανατολισμούς. "Στοχεύστε" στα σημεία που έχουν καλή λήψη έτσι ώστε να επιτύχετε την επιθυμητή βελτίωση. 

WiFi tip #4: Βρείτε την σωστή συχνότητα

Εάν οι παραπάνω προσπάθειες δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα ,θα πρέπει να ασχοληθείτε με τις ρυθμίσεις του router σας. Μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, αλλά δεν είναι. Αρχικά, διμηουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των ρυθμίσεων του router σας, ώστε να μπορέσετε να αναιρέσετε τις αλλαγές, αν κάτι πάει στραβά. Τα περισσότερα routers διαθέτουν αυτήν την επιλογή στο μενού. Ορισμένα routers έχουν οριστεί από προεπιλογή σε μια χαμηλή ισχύ εκπομπής, προκειμένου να εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια. Αν αυτό ισχύει στην περίπτωση σας, ρυθμίστε το router σας σε ένα υψηλότερο επίπεδο ισχύος ή ακόμα και στη μέγιστη ισχύ. Πολλά routers καλύπτουν πλέον τη ζώνη των 5 GHz. Αυτό καθιστά δυνατή την επίτευξη σημαντικά υψηλότερων ταχυτήτων μεταφοράς σε μικρές αποστάσεις, ιδιαίτερα εάν τα πολλά άλλα ασύρματα δίκτυα γύρω σας χρησιμοποιούν το εύρος της ζώνης 2,4 GHz.Έχετε υπόψη σας ότι αυτό λειτουργεί μόνο αν οι δέκτες σας (smartphones, tablet, laptop) υποστηρίζουν επίσης τα 5 GHz. 

WiFi tip #5: Βελτιώστε τη λήψη 

Αν τίποτα από όλα αυτά δεν βοήθησε, μέχρι τώρα, σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν ήταν στο router. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί η αιτία να είναι οι δέκτες σας. Φορητοί υπολογιστές και PC σας δίνουν τη δυνατότητα βελτίωσης της λήψης χρησιμοποιώντας WiFi sticks, που είναι add-ons που παρέχουν εξωτερικές κεραίες WiFi. Ένα WiFi stick θα βοηθήσει επίσης εάν το WiFi module στο laptop ή το PC σας είναι κατεστραμμένο.

wifi sticks.jpg



Οι μονάδες USB είναι απλά συνδεδεμένες σε μια ανοιχτή θύρα και συνήθως εγκαθιστούν τα απαραίτητα προγράμματα οδήγησης αυτόματα. Αυτό επιτρέπει επίσης να ενημερώσετε παλαιότερο υλικό με τα νέα πρότυπα WiFi (όπως "Ν" ή "AC"). Φυσικά, οι συμβουλές για την τοποθέτηση του router σας (βλέπε παραπάνω) ισχύουν και για τους δέκτες σας. Μια θέση με όσο το δυνατό λιγότερα εμπόδια προτιμάται. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, ίσως βοηθήσει αν χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο επέκτασης USB, που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στην τοποθέτηση του δέκτη. 

51LUt58C0SL._AC_SX425_.jpg


WiFi tip #6: Powerline adapters – Η οριστική λύση για γρήγορο WiFi 

Αν καμία από τις προηγούμενες συμβουλές δεν έχει δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε οι προσαρμογείς Powerline, (σε συνδυασμό με WiFi repeaters) σίγουρα θα βοηθήσουν.




powerline-tp-link-tl-wpa4220kit-av500-a.jpg

Tα WiFi repeaters είναι συνήθως η πρώτη επιλογή καθώς λύνουν το πρόβλημα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά κάποιες φορές οι επιδόσεις τους υστερούν σε σχέση με τις προσδοκίες των χρηστών. Tα repeaters, λειτουργικά, μοιάζουν με τα router, απλά παίρνουν το υπάρχον Wi-Fi και το αναμεταδίδουν.

20371912_TPLINKWiFiRangeExtenderAC750RE205_medium_0.png

Η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση είναι η αναβάθμιση του ασύρματου δικτύου με προσαρμογείς Powerline. Οι συμπαγείς προσαρμογείς χρησιμοποιούν τη γραμμή του ρεύματος ως καλώδιο δικτύου σε όλο το μήκος του, παρέχοντας ένα καινούργιο σημείο πρόσβασης WiFi σε οποιαδήποτε πρίζα του σπιτιού σας. Οι συσκευές αυτές εγκαθίστανται εύκολα και προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πόσο μάλλον όταν πλέον στην αγορά κυκλοφορεί η  σειρά της Tp-Link η οποία υποστηρίζει έως και 600mbps ! . Τα προϊόντα της Tp-Link θα τα βρείτε ετοιμοπαράδοτα στο κατάστημα μας, και έτσι η καλύτερη σύνδεση θα επιτευχθεί άμεσα!

Πρότυπα άρθρα: https://www.techgear.gr, https://www.devolo.gr/, https://www.pcmag.com/